Вендинг машини продават свободно алкохол на деца, алармират родители. Автоматите са

...
Вендинг машини продават свободно алкохол на деца, алармират родители. Автоматите са
Коментари Харесай

10-годишни свободно си купуват бира и водка от вендинг машини на детски площадки

Вендинг машини продават свободно алкохол на деца, алармират родители. Автоматите са заредени с кенчета с бира и патрончета със спиртни питиета. А контролът по отношение на възбраната за продажба на алкохол на непълнолетни се оказва неосъществим. Може ли дете под 10 години да си купи бира или водка без проблем – ревизира Георги Георгиев в рубриката " На твоя страна " по Нова тв.

Според закона употребата на алкохолни питиета, тютюневи произведения и наргилета от деца е неразрешена, а за продажбата им на малолетни се налагат глоби от 300 до 500 лева, както и имуществени санкции от 2000 до 4000 лева В същото време българските деца са на челно място по приложимост на алкохол. Над 30% от младежите признават, че пият най-малко един път седмично.

След последната разходка със синовете си Йоана Фильова остава неприятно сюрпризирана. Наред с десертите и безалкохолните питиета, вендинг машината на детската площадка била заредена и с бира.

" Бирата струваше 1.70 лева Имаше водка, енергийни питиета. Такива машини има до доста детски площадки и училища ", показа дамата.

Йоана търси подпомагане от институциите, само че без резултат.

" Свързах се с Министерство на здравеопазването, които ме трансферираха към РЗИ, РЗИ – към БАБХ, БАБХ – към общината  и така нататък Никой не ми даде съответен отговор за какво това се случва ", описа дамата.

Оказва се, че вендинг машините се управляват от разнообразни институции, само че ясни правила, за предлагането на алкохолни питиета в тях няма.

С помощта на Йоана Фильова направихме опит. С нейно позволение като родител даваме монети на синовете й. И ревизираме: могат ли без проблем да си купят алкохол от вендинг машината. Резултатът - само за минута и против 1.80 лева и трите момчета се снабдиха с кенче бира.

Показваме опита и на сектора. От Българската вендинг асоциация дефинираха продажбата на алкохол през апаратите по-скоро като изключение, в сравнение с като процедура. И са безапелационни, че нито един от огромните търговци в бранша не си разрешава да предлага алкохолни питиета в машините.

Оказа се обаче, че казусът не е индивидуален. Апарати, в които се продава алкохол, има в съвсем цялата страна.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР